a
whatsapp ihbar hattı haber postası

DSÖ Maymun Çiçeği Virüsü Nedeniyle Küresel Sağlık Krizi İlan Etti

 

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden çevre ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel sağlık krizi ilan etti. Virüs, Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi ülkelerde de yayıldığı için DSÖ, bu durumu ciddiye aldı ve acil durum ilan etti.

 

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu salgınları durdurmak ve can kaybını önlemek için uluslararası bir koordinasyon ve müdahalenin zorunlu olduğunu belirtti.

Küresel sağlık acil durumu, DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olarak kabul ediliyor ve hastalıkların kontrol altına alınması amacıyla araştırma, finansman, uluslararası sağlık önlemleri ve işbirliğinin hızlandırılmasını hedefliyor.

Dün, Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (Africa CDC), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde “halk sağlığı acil durumu” ilan etmişti.

 

 

Africa CDC, bu yıl Afrika’da maymun çiçeği kaynaklı 17 binden fazla vaka ve 517 ölüm raporlandığını ve bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 160 oranında bir artışı işaret ettiğini açıkladı.

Afrika’da toplam 13 ülkede vaka bildirildi. Maymun çiçeği virüsü, ilk kez 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda tespit edilmiştir ve o zamandan beri Afrika’nın bazı bölgelerinde endemik bir hastalık olarak varlığını sürdürmektedir.

Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı ve DSÖ’nün en yüksek alarm seviyesi olan küresel sağlık krizi ilan etmesine yol açtı. DSÖ, 10 ay sonra sağlık krizinin kontrol altına alındığını belirterek acil durumu sona erdirmişti.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0