a
whatsapp ihbar hattı haber postası
  • Haber Postası
  • Mersin
  • Vali Pehlivan Mersin’de Gerçekleştirilen Deprem Tatbikatını Değerlendirdi

Vali Pehlivan Mersin’de Gerçekleştirilen Deprem Tatbikatını Değerlendirdi

Vali Pehlivan Mersinde İlimizde, Türkiye Acil Müdahale Planı (TAMP) kapsamında gerçekleştirilen tatbikatla ilgili tespit ve değerlendirmelerini paylaştı.

Mersinde İlimizde, Türkiye Acil Müdahale Planı (TAMP) kapsamında gerçekleştirilen deprem tatbikatı senaryo gereği; 12.09.2024 günü saat: 10.40’da merkez üssü Tarsus İlçesinde 7.0 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve Mersin, Adana, Niğde, Konya İlleri ile bu İllerdeki 22 İlçe bu depremden etkilenmiştir.

Bölgesel Saha Tatbikatı kapsamında Valimiz Ali Hamza Pehlivan başkanlığında ilk olarak, 112 Acil Çağrı Merkezinde bulunan İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Vali Pehlivan; toplantıda 23 Afet Grubunun gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinden ve senaryo gereği depremden etkilenen İlçelerin Kaymakamlarından çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Vali Pehlivan daha sonra deprem tatbikatının başlangıcından itibaren arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Toroslar İlçesinde bulunan saha tatbikat alanına geçerek incelemelerde bulundu. Senaryoya uygun olarak yürütülen arama, kurtarma ve ilk yardım çalılmalarını takip etti; arama kurtarma, tahliye, güvenlik, ulaştırma, beslenme, hasar tespit, enerji, barınma, psikososyal destek, zarar tespit gibi Afet Gruplarının ekipleriyle görüştü bilgiler aldı.

Vali Pehlivan, tatbikat sahasında basın mensuplarına yapmış olduğu açıklamasında; “İçişleri Bakanlığımızın himayelerinde AFAD Başkanlığımızın genel koordinasyonunda Mersin İlimizde bir deprem tatbikatı gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 2 ilde geniş kapsamlı, bölgesel düzeyde deprem tatbikatı yapıldı. Bugün de 3.’sünü Mersin İlimizde Türkiye Afet Müdahale Planı(TAMP) çerçevesinde oluşturulan senaryoya uygun şekilde icra ediyoruz.

Bu senaryoya göre 7.0 ölçeğinde bir deprem meydana gelmesi durumunda yapılması gereken çalışmaların tatbikini gerçekleştiriyoruz. Senaryo gereği, Mersin Tarsus İlçemiz merkezli meydana gelen deprem nedeniyle; 4 İl, 22 İlçe etkilenmiştir. İlimizde de 6 İlçeyi etkilediği varsayılan senaryo üzerine bugün sabah itibarıyla tatbikatımızın startını verdik.

Bu tatbikat için AFAD Başkanlığımız ve AFAD ekiplerimizle birlikte kısaca TAMP dediğimiz Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında görevi olan bütün kurumların, afet çalışma gruplarınının iştirakiyle sabah saatlerinde tatbikatımızı başlattık. AFAD Başkanlığımız adına Afetlere Müdahale Genel Müdürümüz ve ekibi bu tatbikatın başlangıcından itibaren İlimizde bulunuyor. Şu anda, sahada arama kurtarma ekiplerinden hasar tespit ekiplerine kadar, beslenme gruplarından, asayişin sağlanmasını temin eden gruplar ve tahliye afet gruplarına kadar 23 ayrı afet grubu bu tatbikatta görev yapıyor. Toplamda yaklaşık 1.500 personel ve 300 araçla bu tatbikatı gerçekleştiriyoruz.” dedi.

‘Görevli personelimiz ilk andan itibaren görevlerini titizlikle yerine getiriyor.’

Vali Pehlivan konuşmasının devamında; “Adeta gerçek bir deprem olmuşçasına bütün personelimiz ilk andan itibaren görevlerini titizlikle yerine getiriyor.

Dünyanın bir afet gerçeği var. Biz de ülke olarak birçok afeti yaşayan ve birçok afet riskiyle karşı karşıya olan bir coğrafyadayız. Deprem, bunlar içerisinde en çok yaşadığımız afet türlerinden birisidir. 1999 yılında Marmara depremi, 2011 yılında Van depremi ve yakın geçmişte Elazığ ile İzmir depremleri gibi tarih boyunca birçok depremleri yaşadık. 6 Şubat 2023 tarihinde ise asrın felaketi olarak nitelendirilen 11 İlimiz ve 14 milyon insanımızın etkilendiği Kahramanmaraş depremlerini yaşadık.

Bu deprem felaketinden sonra ülkemiz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, ilgili bütün Bakanlıklarımız ve A’dan Z’ye bütün kamu kurum kuruluşları, sivil toplum teşkilatları ve vatandaşlarımızın katkısı katılımıyla bu büyük deprem karşısında çok büyük bir dayanışma örneği sergilenerek yaralarımız ilk günden itibaren bir bir sarılmaya başlandı. Geçen bir buçuk yıl içinde pek çok hizmet yerine getirildi.

Konutlar yapılıyor. İnsanlarımız artık sağlam konutlarına yerleşiyor ve birçok diğer altyapı, üst yapı faaliyetleri devam ediyor. Böyle büyük bir deprem yaşadıktan sonra, deprem ve benzeri afetlere, bütün afetlere karşı hazırlıklı olmanın ne kadar hayati bir önem arz ettiğini her vesile daha güçlü bir şekilde vurgulamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
‘Hazırlık Felaketlerin Panzehiridir’

Doğal afetlerin kaçınılmaz olarak gerçekleştiğini belirten Vali Pehlivan; “Yaşadıklarımız son değildi. Muhtemelen gelecekte de afetler yaşanacak, depremler yaşanacak ama bizim bu afetlere karşı, deprem afetine karşı hazırlıklı olmamız son derece büyük önem arz ediyor.

Hazırlık felaketlerin panzehiridir. Ne kadar hazırlıklı olursak depremin olumsuz etkilerini azaltabilir, minimize edebiliriz. O yüzden bütün kurum kuruluşlarımızla birlikte afetin olmadığı zamanlarda eğitim, bilinç düzeyinin artırılması ve pratiğe yönelik hamlelerin adımların atılması bu bağlamda çok önemlidir. Bu tatbikatlar bize TAMP çerçevesinde görev tevdi edilmiş olan bütün kurum ve kuruluşların refleksini ölçmemize vesile oluyor. Bu tatbikatları yapmamızdaki temel amaç, Allah korusun bir deprem afeti yaşandığında kurumlarımızın neyi nasıl yapacağını, sorumluluklarını en kısa sürede en hızlı şekilde nasıl yerine getireceğini, en etkin ve verimli şekilde bu görevlerini nasıl yapacaklarını ölçmüş,test etmiş oluyoruz.

Afetlere karşı mücadelede genel geçer, üç aşamalı bir süreç var. Bunlardan 1.’si afet öncesi çalışmalar, bir diğeri afet esnasında ve bir diğeri de afet sonrası çalışmalardır. Bu tatbikatlar, afet öncesi hazırlık çalışmalarının bir tatbikini ve uygulamasını ifade etmektedir.

Bütün çalışma gruplarının bir sorumluluğu var. Herkes sorumluluğunu harfiyen ve hakkıyla yerine getirdiğinde zincirin bütün halkaları güç kazanmış olacaktır. İş bölümü halinde saha hakimiyeti sağlandığında, olumlu neticeler almamız mümkün hale gelecektir.

Tatbikat sonrasında da hangi alana ne kadar sürede gidildiğinin, ekiplerin ne kadar sürede intikal ettiğinin, ne kadar sürede müdahalelerin gerçekleştirildiğinin, nasıl neticeler elde edildiğinin raporlaması AFAD tarafından yapılacaktır. Biz de bu raporları yeniden analiz edeceğiz, takviye yapmamız,güncellememiz gereken alanlar varsa bunları da gözden geçireceğiz.” dedi.

Vali Pehlivan; “Her afet sonrası yeni tecrübeler de edilmektedir. Bu tatbikatımıza, destek İlleri olarak belirlenen İllerimizden ekipler depremin hemen akabinde yola çıkarak buraya geldiler. İlçe bazlı da hem afet koordinasyon kurullarımız aktif görev aldı. Destek İlleri aracıyla, gereciyle, personeliyle bu tatbikatta katıldı. Profesyonel bir planlama, gerçekçi bir yaklaşım ve profesyonel bir uygulama ile tatbikatımızı gerçekleştiriyoruz.

‘Afetlere Hazırlıklı Olmak Bir Tercih Değil, Zorunluluktur’

Bu tatbikat 24 saat boyunca devam edecek. Bugün sabah 10.40 itibariyle başladı, çalışmalar yarın sabah 10.40’a kadar devam edecek. Bir kere daha ifade edecek olursak, afetlere, depremlere hazırlıklı olmak zorundayız. Afetlere hazırlıklı olmak bir tercih değil, bir zorunluluktur diyoruz. Çünkü hiçbir afette, hiçbir can kaybı olsun istemiyoruz. Hiçbir yıkım olmasın diyoruz ve bu sürecin en iyi şekilde minimum zararla atlatılması için de hazırlıklı olmamız icap ettiğinin tekrar altını çiziyoruz.

Ben bu vesileyle bu tatbikatın İlimizde gerçekleştirilmesi konusunda himaye ederek desteklerini esirgemeyen başta Sayın İçişleri Bakanımıza şükranlarımı sunuyorum. Sayın AFAD Başkanımıza ve AFAD’ımızın bütün birimlerine ve bu tatbikatta görev alan bütün afet gruplarımıza, ekiplerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

En büyük temennimiz, duamız elbette ki afetlerin yaşanmamasıdır. Ama önce tedbir, sonra tevekkül diyoruz. Sadece ilgili kurumların değil, bütün vatandaşlarımızın deprem ve bütün afetlere karşı hem bilinç ve bilgi açısından hem de diğer hazırlıklar açısından tedbirli olmasını bekliyoruz,istiyoruz.
Allah ülkemizi, milletimizi, bütün afetlerden depremlerden korusun.” dedi.

Tatbikat kapsamında; 4 farklı bölgede enkaz çalışmaları, 1 orman yangınına müdahale, 2 ayni bağış depo yönetimi, 1 tahliye ve yerleştirme canlandırması, 3 farklı bölgede psiko-sosyal destek çadırı kurulması ve 1 trafik kazasına müdahale olarak canlandırma başta olmak üzere 272 adet olay sürümüne göre çalışma yapıldı.

Vali Pehlivan yapmış olduğu açıklamanın ardından enkaz altından çıkarılan yaralıların tedavi ve ilk müdahalelerinin yapıldığı İl Sağlık Müdürlüğü tarafından enkaz alanına kurulan çadırı ziyaret etti.

Vali Pehlivan, beraberindeki heyet ile birlikte; AFAD, Emniyet, Jandarma,UMKE, Kızılay, İtfaiye,AKUB,AKUT,ANDA ekiplerini, AFAD gönüllülerini, depremden etkilenen vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılandığı çadır alanını, ayni yardımların sağlandığı Ayni Yardım deposunu, depremden etkilenen vatandaşlara psikolojik destek verecek olan ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün kurmuş olduğu çadır alanını ve Türk Kızılayı tarafından kurulan çadır alanlarını ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Vali Pehlivan, 112 Acil Çağrı Merkezinde bulunan İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezine geçerek; Video Konferans Sistemi üzerinden AFAD Başkanı Vali Okay Memiş’in başkanlığında, depremden etkilenen İllerin Valileri ve İlçe Kaymakamları ile Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyelerinin katıldığı toplantıya iştirak ederek, tatbikatla ilgili tespit ve değerlendirmelerini paylaştı.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0