a
whatsapp ihbar hattı haber postası

Birçok Eczane Kapanma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalabilir

Mersin Eczacılar Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, Enflasyon Düzeltilmesinin Eczaneler Üzerinde Vergi Yükü Oluşturacağını Ve Eczanelerin Kapanmasına Yol Açacağını İfade Etti

 

 

Aydın, bu uygulamanın eczacılara önemli bir vergi yükü getirdiğini belirterek, birçok eczanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti. Aydın, “Enflasyon düzeltmesi, işletmelerin henüz elde etmediği kazançlardan vergi alınmasını içeriyor. Bu işlem gerekli olsa da, hesap döneminin sonunda uygulanmalı ve düzeltme sonucunda ortaya çıkan kar vergilendirilmemelidir. Ayrıca, zarar oluştuğunda bu zarar olarak kabul edilmemelidir” dedi.

 

 

Mali denetimler ve enflasyon muhasebesinin eczanelere olan etkileri hakkında bilgi veren Aydın, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından eczanelere yönelik mali denetimlerin 6 Ağustos itibarıyla başladığını duyurdu. Denetimlerin entegrasyon zorunluluğunu kapsadığını belirten Aydın, bu entegrasyonun YN ÖKC üreticileri, eczane otomasyon programcıları, eczaneler ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı kapsayan dört taraflı bir süreç olduğunu söyledi.

 

 

Türkiye’de 15 YN ÖKC üreticisi ve yaklaşık 13 otomasyon sistemi bulunduğunu belirten Aydın, entegrasyonun düzgün çalışmaması durumunda cezai işlem uygulanmadan sadece eczanelere denetim yapılmasının etkisiz olduğunu vurguladı. Aydın, enflasyon düzeltmesinin eczaneler üzerinde büyük bir vergi yükü oluşturacağını ve bunun eczanelerin kapanmasına yol açabileceğini belirtti.

“Enflasyon düzeltmesi, enflasyonun yüksek olduğu durumlarda mali tabloların gerçek durumu yansıtmasını sağlamak için yapılan bir düzeltme işlemidir. Ancak, uygulamada bu düzeltme ile henüz elde edilmemiş kazançlardan vergi talep ediliyor ve bu, zaten zor durumda olan eczaneler başta olmak üzere tüm işletmelere ciddi bir vergi yükü getiriyor” diye konuştu.

 

 

Aydın, enflasyon düzeltmesi nedeniyle eczacıların henüz satmadıkları ilaçlar için vergi ödemek zorunda kalacaklarını belirterek, “Ocak-Haziran 2024 dönemi için geçici vergi uygulamasında, ilaçlara hiç zam yapılmamış olmasının bu durumu daha da zorlaştırdığını” ifade etti.

Enflasyonist ortamda mali tabloların güvenilirliğini artırmak amacıyla gerekli olan enflasyon düzeltmesinin hesap dönemi sonunda uygulanması gerektiğini vurgulayan Aydın, düzeltme sonrası ortaya çıkan karın vergilendirilmemesi ve zararın zarar olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi.

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0