a
whatsapp ihbar hattı haber postası
  • Haber Postası
  • Mersin
  • Bakan Yumaklı Ulusal Ürün Konseyleri Başkanları Ve Sektör Temsilcileriyle Mersin’de Buluştu.

Bakan Yumaklı Ulusal Ürün Konseyleri Başkanları Ve Sektör Temsilcileriyle Mersin’de Buluştu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Ürün Konseyleri başkanları ve sektör temsilcileriyle Mersin’de buluştu. Türkiye’de ilk kez gerçekleşen, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve ilgili Meslek Komitesi Üyelerinin de katıldığı buluşmada tarım sektörünün geleceğine yön verilmesi hedeflendi.

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı himayesi, Ulusal Ürün Konseyleri işbirliği ve Mersin Ticaret Borsası evsahipliğinde düzenlenen ‘Ulusal Ürün Konseyleri Buluşması’ Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Mersin’de gerçekleşti.

“Geleceği Birlikte Üretelim” ana temasıyla Türkiye’de ilki gerçekleşen buluşmaya Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir ve 9 konsey başkanının yanı sıra kent protokolü ve sektör temsilcileri katıldı.

Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak moderatörlüğündeki toplantının açılışında söz alan Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, tarımdaki sürdürülebilirliğin sağlanması adına bu buluşmaların devam etmesini diledi.

Tarım Bakanlığı’nın stratejik raporunda vurguladığı Türkiye yüzyılını üretim ve üreticinin yüzyılı yapma hedefini hatırlatan Özdemir, “Bu hedefe ulaşmak için bizleri birer fahri danışman olarak görmenizi istiyoruz. Konseylerin aktif rol üstlenmesi sektörleri geliştirir. Konseylerin ilgi alanlarına giren konularda konseylerin görüşlerinin alınmasını değerli buluyorum” dedi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem ürün konseyleriyle yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verirken Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin’in tarımsal gücü ve sektör sorunlarının çözümüne yönelik yürütülen çalışmalar ve etkinlikler hakkında bilgiler paylaştı.

Yumaklı: “Düşünsel güçlerimizi birleştirmeyi önemsiyorum”

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüm ürün konseyi başkanlarıyla böylesi bir buluşmayı ilk kez gerçekleştirdiklerini belirtip bundan sonrasında belirlenmiş bir takvim çerçevesinde düzenli devam edilmesini istedi. Türkiye’nin 360 derece tarımsal üretiminin tüm yönlerinin konuşulup ülke tarımını geleceğe tüm paydaşlarla birlikte hazırlamanın gereğine değinen Yumaklı, “Bulunduğumuz pozisyonlar itibariyle düşünsel güçlerimizi birleştirmeyi önemsiyorum” dedi.

“Bakanlık olarak alacağımız kararları mutlaka sektörlerle konuşarak alacağız dedik ve yapıyoruz da” diyen Yumaklı, “Bugün de burada sektörlerin dünü ve bugününü konuşacağız ama asıl önemli olan yarınıdır. Hep birlikte yarına yön vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye tohumda otorite kabul ediliyor”

Ardından Türkiye’nin tarımdaki gücüne değinen Yumaklı, “9 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyoruz. 4 saatlik uçuş mesafesiyle dünya nüfusunun yüzde 40’ına ulaşmak mümkün. Tarımsal alan ve tarımsal hasıla bakımından Avrupa’da ilk sıralarda, dünyada ilk 10 içindeyiz.

Bizlere umut veren, geleceğimizi şekillendirecek kıymetli gençlerimiz var. Bunu daha çok üretim ve ihracata çevirmek hem ülke insanımızın kazanmasına hem de ülkemizin gelişmesine katkıda bulunacak her imkana sahibiz.

Son yıllarda bu potansiyeli ortaya çıkaracak önemli adımlar atıldı. 2023 yılında bitkisel üretimde 139 milyon tonla yeni bir rekor kırdık. Önümüzdeki dönemde bunu daha ileri noktaya götürmek adına başta tohum olmak üzere başlangıçtan ürünün son noktaya ulaştırılmasına kadar tüm süreci iyi yönetmeliyiz.

” Yürütülen çalışmalar sonunda tohumda Türkiye’nin artık otorite kabul edildiğini de belirten Yumaklı, Türkiye’nin tohum üretiminin 1.3 milyon tona ulaştığını bildirdi.

Beklenen ‘Üretimde Planlama’ yılın son çeyreğinde hayata geçiyor Türkiye’nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı olduğunu kaydeden Yumaklı, “Bu yıl geçen yıla göre ihracatımız yüzde 10.7 artarken ithalatımız yüzde 15.3 azaldı. 212 ülkeye 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç ediliyor” dedi. Ardından yürütülen çalışmalara değinen Yumaklı, çiftçi kayıt sisteminden işlenmeyen arazilerin devlet eliyle ekimine kadar birçok alanda detaylı bilgi paylaştı.

Asıl konunun ise her platformda da dile getirilen bitkisel üretimde planlama bulunmamasının getirdiği sıkıntılar olduğunu hatırlatan Yumaklı, “Yılın son çeyreğinde üretim planlaması konusunu artık uygulamaya geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Vatandaşların güvenilir sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşma hakkının sağlanması sorumluluğuyla yeni düzenlemeler yapmaya devam ediyoruz” diyen Yumaklı, “81 ilde güçlü altyapımız var. 41 kamu, 107 özel laboratuvar, 17 tarımsal ar-ge merkezi var. Çalışmalara tüm gücümüzle devam ediyoruz” dedi. Toplantının açılış bölümü tarım alanında fark yaratan girişimcilere verilen plaketlerle son buldu.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0