35,1895
2.968,33
9.724,50
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü, TÜRKSAT ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi iş birliğiyle hayata geçirilen “Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi”nin tanıtımını yaptı.
Bakan Uraloğlu, Mersin’de kurulacak “Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi”nin, Türkiye genelinde akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması çerçevesinde önemli bir adım olduğunu duyurdu. Projenin amacı, ulaşım altyapısını daha güvenli, konforlu ve enerji verimli hale getirmek olarak belirlendi.
Bakan Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin trafik güvenliğini artıracağını, yol kapasitelerini etkin kullanarak seyahat sürelerini kısaltacağını ve çevre dostu ulaşım seçenekleri sunacağını vurguladı. Uraloğlu, bu sistemlerin yerli ve milli yazılımlar kullanarak ülkenin menfaatine hizmet edeceğini de belirtti.
Mersin’de kurulacak merkez, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde planlanan 17 Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezinden biri olacak. İstanbul, İzmir, Ankara ve diğer büyük şehirlerdeki merkezlerle entegre bir şekilde çalışacak bu merkez, trafik akışını ve yol durumlarını anlık olarak izleme ve bilgilendirme sağlayacak.
Bakan Uraloğlu, ilk olarak Antalya ve Van’daki merkezlerin sistemlerinin tamamlandığını, diğer merkezlerin proje hazırlıklarının sürdüğünü belirtti. Akıllı ulaşım sistemlerinin altyapısı olarak 7 bin 629 kilometre fiber optik kablo tesis edildiğini ifade eden Uraloğlu, gelecekte toplam 15 bin kilometre fiber kablo tesisinin planlandığını aktardı. Proje kapsamında ayrıca, 2 bin 990 adet sinyalizasyon cihazı, 5 bin 152 adet kamera ve 149 adet meteoroloji istasyonunun ülke genelinde kullanılacağı duyuruldu.
Bakan Uraloğlu, bu projeyle ulaşımda akıllı sistemlerin yaygınlaştırılmasının, Türkiye’nin ulaştırma altyapısının modernizasyonuna büyük katkı sağlayacağını ve tüm paydaşlara hayırlı olmasını temenni etti. Uraloğlu, projede emeği geçen tüm kurumlara teşekkür ederek, ulaşım alanında yürütülen bu tür projelerin önemini ve devamını vurguladı.
Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezleri nerelerde kurulacak?
İstanbul, İzmir, Konya, Ankara, Mersin, Kayseri, Samsun, Diyarbakır, Trabzon, Erzurum, Bursa, Kastamonu, Sivas ve Kars gibi illerdeki bölge müdürlüklerinde ise proje hazırlama çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Bakan Uraloğlu; Son olarak, İstanbul – İzmir Otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu, Menemen – Aliağa – Çandarlı Otoyolu, Ankara – Niğde Otoyolu gibi önemli güzergahlara ait kamera görüntülerinin Ana Akıllı Ulaşım Sistemleri Merkezi’nde izlendiğini belirtti.