a
whatsapp ihbar hattı haber postası

TDK’nın Ortak Türk Alfabesi Üzerine Açıklaması

TDK Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türkiye'deki alfabenin değişmeyeceğini fakat Türkiye Türkçesinde yer almayan ancak diğer Türk lehçelerinde bulunan sesler için yeni harflerin eklenmesinin gerektiğini belirtti.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın (TDT) kurduğu Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşma sağladı. Bu durum, Türkiye’de bir alfabe değişikliği olacağı iddialarını gündeme getirdi. Ancak Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Türkiye’nin mevcut 29 harfli alfabesinin değişmeyeceğini açıkladı.

Mert, Türkiye Türkçesinde yer almayan ancak diğer Türk lehçelerinde bulunan sesler için yeni harflerin eklenmesinin gerektiğini belirtti. Ancak bu durumun Türkiye’deki alfabenin değişmesi anlamına gelmediğini vurguladı. 34 harfli liste, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan gibi ülkelerin alfabelerinde de bulunan harfleri içeriyor.

Mert’in açıklamalarına göre, Türkiye’deki alfabe 29 harfli olarak kullanılmaya devam edecek ve mevcut sistemde bir değişiklik söz konusu olmayacak. Bu konu hakkında vatandaşların görüşlerinin alınması ise bekleniyor.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli