a
whatsapp ihbar hattı haber postası
  • Haber Postası
  • Genel
  • Mersin Bellek Ofisi, Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne Destek Veriyor

Mersin Bellek Ofisi, Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne Destek Veriyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Mersin Bellek Ofisi, Türk Dil Kurumu tarafından 2020 yılında başlatılan ‘Türkiye Türkçesi Ağızları Atlası Projesi’ne destek vererek önemli bir kültürel çalışmaya imza atıyor.

Proje kapsamında Türkiye’nin 85 ilindeki 6 bin mahallenin 600’üne gidilerek, yerleşik halkın konuşma biçimleri ve ağızları derlenip kayıt altına alınacak. Mersin il sorumlusu Prof. Dr. Hürriyet Gökdayı, 10 kişilik akademik bir ekip ile birlikte Mersin’deki 805 mahalleden 85’ini belirledi. Çalışma, özellikle köyden çok çıkmamış, az eğitim almış yaşlı bireylerin konuşmalarını kayıt altına almayı hedefliyor.

Projenin Hedefleri ve Önemi

Prof. Dr. Gökdayı, bu projeyle Türkçe Ağız Atlası’nın hazırlanacağını ve elde edilen verilerin Türk Dil Kurumu’nun web sayfasında erişime sunulacağını ifade etti. Böylece, Türkiye’nin farklı bölgelerinde nasıl konuşulduğunu merak edenler, web sayfası üzerinden bu verilere ulaşabilecek.

Başar Akça, Mersin Bellek Ofisi’nin somut ve somut olmayan kültürel mirası araştırma ve gelecek nesillere aktarma amacını vurgulayarak, projeye destek vermenin önemini belirtti. Akça, “Bu çalışma, kentimizde konuşulan, artık unutulmaya yüz tutmuş dilleri, ağızları araştırarak belgeleme çalışmasıdır” dedi.
Kültürel Mirasın Korunması

Gökdayı, dünya genelinde birçok dilin ağız atlasının bulunduğunu ve Türkçe için de böyle bir projenin gerçekleşmesinin önemli olduğunu belirtti. “Bu çalışmadan elde edilen verilerle Türk Dil Kurumu, Türkçe Ağız Atlası’nı hazırlayacak. Bu, Türkçenin ağızlarının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük bir katkı sağlayacak” diye ekledi.

Mersin Bellek Ofisi, bu tür projelerle Mersin’in kültürel mirasını korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya devam edecek. Projenin sona yaklaşmasıyla birlikte, Türk Dil Kurumu’nun web sayfasında yer alacak verilerle, Türkçenin zenginliği bir kez daha gözler önüne serilecek

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0