a
whatsapp ihbar hattı haber postası
  • Haber Postası
  • Ekonomi
  • Mersin’in Ortak Sesi; “Mersin, Ana Konteyner Limanı’nın En Doğru Adresi”

Mersin’in Ortak Sesi; “Mersin, Ana Konteyner Limanı’nın En Doğru Adresi”

Mersin’e yapılması beklenen ana konteyner limanının Adana’ya kaydırılması haberleri karşısında bir araya gelen Mersin iş dünyası temsilcileri ortak bir deklarasyon yayınladı. Doğru ve net bir açıklama ile kafa karışıklığının giderilmesi çağrısında bulunan kent dinamikler, bilimsel, jeo-politik ve ekonomik anlamda ana konteyner limanı için en doğru yerin Mersin olduğuna işaret etti.

 

Geçtiğimiz günlerde AKP Sözcüsü ve Adana Milletvekili Ömer Çelik’in sosyal medya hesabından, “Adana Ana Konteyner Limanı’nın tahsisi onaylandı” şeklindeki açıklaması kafaları karıştırdı.

28 yıldır ana konteyner limanı yatırımını bekleyen Mersin’de iş dünyası temsilcileri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) bir araya gelerek ortak bir açıklama yaptı.

 

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Geçtiğimiz hafta yapılan resmî açıklamalarda, planlanan Mersin Ana Konteyner Limanı yatırımına çok yakın bir yer olan Adana-Yumurtalık’ta 12 milyon TEU’luk bir konteyner limanı yapılma kararı alındığı açıklandı. Konu, bir kente bir yatırım müjdesi vermenin ötesinde bir durumdur. Durum; teknik anlamda, lojistik ihtiyaçlar ve verimlilik anlamında, yatırım mantığı anlamında izaha muhtaçtır.  Yıllardır devletin yaptığı çalışmalara da muhalif ve tezat oluşturan bir açıklamadır” dedi.

 

“KONU YATIRIMLARIN EN DOĞRU YERE YAPILMASINI SAĞLAMAKTIR”

Konuyu Adana ve Mersin arasında ‘lobi gücü gibi’ anlamsız kavgalara çekmenin gereksiz olduğunu vurgulayan Çakır, Mersin ve Adana’nın birlikte planlanması gereken iki kent olduğunu söyledi. Çakır, “Çukurova Kalkınma Ajansı çatısı altında Mersin ve Adana olarak, Valilerimizle, yerel yönetimlerimizle, Odalarımızla birlikte çalışıyoruz.

Biz bu iki kenti bir kent, bir bölge olarak görüyoruz.  Konu; yatırımların Mersin’e mi, yoksa Adana’ya mı yapılması kararı veya itirazı değildir. Esas konu; yatırımların, fizibilite raporlarına göre, bölgesel ve küresel ekonomik gerçeklere göre en doğru yere yapılmasını sağlamaktır.

En az 150 yıldır, bir lojistik kenti olarak tasarlanan ve büyüyen Mersin, Ana Konteyner Limanını beklerken; bu açıklama kafaları karıştırmıştır. Mersin; Türkiye’yi Akdeniz’de rakipsiz bir lojistik merkez yapacak olan Ana Konteyner limanının en doğru adresidir. Sonuçta, bu büyülükteki yatırımlar sadece yapıldığı kente hizmet veren yatırımlar değil, aksine bölgeye hizmet veren yatırımlardır, ülkenin yatırımıdır” diye konuştu.

 

 

“İKİ TANE YAN YANA 12 MİLYON TEU’LUK LİMAN YATIRIMI İNANDIRICI OLMAZ”

Bir ana konteyner limanı kırmak için lojistiği hazır Mersin gibi bir kent gerektiğinin altını çizen Çakır, böyle bir kenti kurmanın maliyetinin en az 100 milyar dolar olduğunu belirtti.

Çakır, “Yaşadığımız ekonomik sorunlar arasında bu kadar tasarruf tedbirleri alınırken, vergi paketleri açıklanırken, küresel sorunlar arasında ülkemiz milli bir ekonomik mücadele verirken, bu büyüklükte yatırımlar kent lobilerine ve kısır siyasi bakışlara, basit siyasi kazanım çabalarına kurban edilemez.

Eğer Adana-Yumurtalık’ta düşünülen yatırım o bölgenin ekonomik desenine uygun bir ihtisas liman ise buna ilk destek olacak kent biz oluruz. Ama dediğimiz gibi liman başka bir şey, HUB özellikli ana konteyner limanı başla bir şeydir. Dünyanın hiçbir yerinde yan yana bu büyüklükte iki HUB liman olmaz.

,Türkiye’nin tamamının toplam konteyner elleçlemesinin 12 milyon TEU’yu zor yakaladığı düşünüldüğünde, iki tane yan yana 12 milyon TEU’luk liman yatırımı inandırıcı olmaz. O halde bu yatırımların adı doğru konmalıdır. Kafa karışıklığı yaratılmamalıdır. Çünkü bu haberleri uluslararası lojistik dünyasın da izlemekte ve ona göre pozisyon almaktadırlar” ifadelerini kullandı.

 

 

“BU AÇIKLAMALARIN DAHA TEKNİK BİLGİLERLE NET OLARAK ORTAYA KONMASINI BEKLİYORUZ”

Adana- Yumurtalık için yapılan ÇED çalışması raporunda Mersin’in avantajlarının daha fazla vurgulandığından söz eden Çakır, “Raporda; Mersin’ de yapılacak Ana Konteyner Limanının, ulaşım ağlarına yakınlığı, kentin Doğu Akdeniz’in bölgesel Hub olmasını sağlayacak özelliklere sahip olması, alt yapısının yeterliliği ve zenginliği gibi avantajlar sıralanıyor” dedi.

Tüm bilimsel raporlarda yatırım yerinin Mersin olduğunu ifade eden Çakır, şu şekilde konuştu: “Burada söz konusu olan sadece kentlerin değil, ülkenin geleceğidir. Devletimizin yatırımlarda doğru kararlar alacağına eminiz.

Biz burada bir açıklama eksikliği olduğuna inanıyor ve bu açıklamaların daha teknik bilgilerle net olarak ortaya konmasını bekliyoruz. Bu noktada tüm Mersin milletvekillerimizden de yetkililerden daha net bilgiler alarak toplumu aydınlatmalarını bekliyoruz.

Konuya ilk andan itibaren anında ilgi gösteren, gündem yapan ve açıklamalar yapan vekillerimize teşekkür ediyor, vekillerimizden Mersin adına sıkı ve ortaklaşa bir fikr-i takip talep ediyoruz.

İlgili Bakanlarımız, yatırımın Mersin’de olacağını birçok kez söylemiştir. Daha bir ay önce, Ulaştırma Komisyonunda tekrar gündeme gelmiş ve Mersin’de yapılacağı söylenmiştir.

Devlet verdiği sözden dönmez. Mersin 28 yıllık yatırımına kavuşacaktır. Bunun sebebi de ne lobidir ne siyasettir ne de başka bir şeydir. Bunun tek sebebi, bu Ana Konteyner Limanı yatırımının bilimsel, jeo-politik ve ekonomik anlamda yapılması gereken en doğru yerin Mersin olmasıdır.”

 

 

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0